Grønland

Se video på Rumble eller YouTube, hvor René Paw Christensen fortæller om Grønlands historie og giver sin mening om situationen. Øvrige videoer med Donald Trumps udagelser angående Grønland:

20. januar 2025: Se video på Rumble eller YouTube.

26. januar 2025: Se video på Rumble eller YouTube.

Grønland og selvstændighed

Når statsministeren siger at "Grønlænderne selv bestemmer, hvorvidt de vil være selvstændige", så er det korrekt i den forstand at det er Folketinget der har givet det Grønlandske Selvstyre denne rettighed, men Selvstyreloven siger følgende herom:

§ 21 Beslutning om Grønlands selvstændighed træffes af det grønlandske folk.

Stk. 2. Træffes beslutning efter stk. 1, indledes der forhandlinger mellem regeringen og Selvstyret med henblik på gennemførelse af selvstændighed for Grønland.

Stk. 3. En aftale mellem Selvstyret og regeringen om gennemførelse af selvstændighed for Grønland skal indgås med samtykke fra Landstinget og skal godkendes ved en folkeafstemning i Grønland. Aftalen skal endvidere indgås med samtykke fra Folketinget.

Stk. 4. Selvstændighed for Grønland indebærer, at Grønland overtager højhedsretten over Grønland.

Det er altså i sidste ende Folketinget der skal godkende (give samtykke til) en aftale om Grønlandsk selvstændighed.

Frie Danske mener at Selvstyreloven skal afskaffes og erstattes af en ny Grønlandslov, hvor følgende er ændret i forhold til den nuværende Selvstyrelov:

  • Muligheden for selvstændighed fjernes

Grønland som regionskommune

Frie Danske mener at Selvstyreloven skal afskaffes og erstattes af en ny Grønlandslov, hvor følgende er ændret i forhold til den nuværende Selvstyrelov:

  • Øen Grønland inddeles i to områder.
    • 1) Bygder og område hvor Grønlænderne bor og arbejder, det bliver til en regionskommune Region Grønland.
    • 2) Resten bliver til en statsejet Naturpark Grønland.
  • Region Grønland lovgiver og varetager i første omgang de opgaver Selvstyret og Landstinget i dag varetager. Fremdeles kan Region Grønland og Regeringen justere om enkelte områder skal varetages af Region Grønland eller af Folketinget. Region Grønland får altså lovgivende beføjelser, i modsætning til Bornholms regionskommune.

Minedrift o.l. på Grønland

Frie Danske mener at Selvstyreloven skal afskaffes og erstattes af en ny Grønlandslov, hvor følgende er ændret i forhold til den nuværende Selvstyrelov:

  • Alt minedrift o.l. skal foretages af statsejede virksomheder, og overskuddet skal havne i statskassen - så eventuel minedrift o.l. kommer hele Danmark tilgode, altså en forbedring i forhold til indtægter fra olien i Nordsøen.
  • Staten kan kun påbegynde minedrift o.l., hvis en folkeafstemning i Region Grønland godkender det. Således sikres borgerne mulighed for at veto et minedrift o.l. projekt.

Amerikansk indflydelse på Grønland

Det er Frie Danskes vurdering at Donald Trump og eventuelt andre kræfter i Washington, ikke nødvendigvis mener at De forenede stater skal overtage ejerskabet med Grønland, men at den nuværende situation er uholdbar.

Doland Trump på Truth Social den 22. december 2024:

For den nationale sikkerheds skyld og for frihed i hele verden føler USA, at ejerskabet og kontrol over Grønland er altafgørende.

Vi vurderer at amerikanerne med Donald Trump i spidsen mener:

  • Russisk og Kommunist Kinesisk indflydelse på Grønland er uacceptabel.
  • Grønlands selvstændighed er uacceptabel, fordi et selvstændigt Grønland ikke kan stå imod Russisk og Kommunist Kinesisk pression/indflydelse.
  • Et Grønland som en del af Danmark er acceptabel, så længe at Grønlandsk selvstændighed ikke er en mulighed, samt at Danmark styrker forsvaret og overvågningen af Arktis.
  • De forenede stater ønsker militær tilstedeværelse på Grønland.
  • De forenede stater ønsker adgang til mineraler o.l.

Frie Danske er enig i de fleste kritikpunkter ovenfor, bortset fra at amerikanerne naturligvis ikke skal score fortjenesten på minedrift o.l.

De forenede stater har haft følgende baser på Grønland:

  • Thule Air Base, etableret i 1941 (oprindeligt som en værfts- og meteorologisk station, officielt etableret som en amerikansk militærbase i 1951). Thule Air Base er USA's nordligste base og fungerer som en del af det amerikanske missilvarslingssystem, og huser radaranlæg, som er en del af Ballistic Missile Early Warning System (BMEWS). I dag spiller basen en central rolle i global overvågning, rumforskning og forsvar.
  • Bluie West Bases, etableret under Anden Verdenskrig (fra 1941). Disse baser blev oprettet som nødhavne, flyvepladser og forsyningsdepoter. De fleste af disse baser er lukket efter krigen. Nogle af de vigtigste var:
    • Bluie West One (Tidligere en vigtig luftbase).
    • Bluie West Eight (Søndre Strømfjord), betjente fly, der krydsede Nordatlanten).
  • Camp Century, etableret i 1959. Denne base var en eksperimentel militærbase bygget under isen og drevet af en atomreaktor. Dens formål var at teste muligheden for underjordiske militære installationer i Arktis, og den var en del af det hemmelige Project Iceworm. Den blev lukket i 1967, da isens bevægelser gjorde det umuligt at fortsætte driften. Se video om Camp Century.
  • Diverse radarstationer. I løbet af den kolde krig oprettede USA flere mindre radarstationer og støttepunkter på Grønland som led i deres tidlige varslingssystemer (DEW Line – Distant Early Warning Line). Mange af disse stationer er i dag forladte.

1867

Den amerikanske udenrigsminister William H. Seward, der netop var færdig med erhvervelsen af Alaska fra Rusland, foreslog at købe Grønland og muligvis dele af Canada.

Forslaget var motiveret af forsvarshensyn og ekspansionistiske ambitioner, da Grønland har betydelige

mineralressourcer og fiskerimuligheder.

Forslaget mødte dog modstand fra både Danmark og Storbritannien, sidstnævnte ønskede at beskytte sit canadiske herredømme mod amerikansk ekspansion.

1910

Bag kulisserne udforskede De forenede stater og Danmark muligheden for at bytte øer i Filippinerne og Vestindien mod Grønland.

1917

Under forhandlingerne om salget af Dansk Vestindien underskrev Danmark og Storbritannien en aftale, der fastslog, at dersom Danmark nogensinde besluttede at sælge Grønland, ville Storbritannien have forkøbsret.

Aftalen mellem Danmark og Storbritannien om Grønland er et fascinerende historisk element, rodfæstet i tidens geopolitiske bekymringer. De forenede stater ønskede Dansk Vestindien for at sikre deres strategiske position nær Panama-kanalen under Første Verdenskrig, idet de frygtede tysk ekspansion i Caribien.

Danmark, der stod over for økonomiske udfordringer, afholdte en folkeafstemning i 1916 om salget af øerne, og indvilligede i at sælge øerne for $25 millioner (svarende til ca. 6,85 milliarder DKK i 2025).

I samme periode blev Grønland også genstand for strategisk interesse, især for Storbritannien og De forenede stater.

Storbritannien var bekymret over, at De forenede stater skulle udvide sin indflydelse til Grønland, når nu De forenede stater allerede havde udtrykt interesse for at købe øen.

Storbritannien ønskede at sikre, at Grønland ikke kom under amerikansk kontrol, da begge nationer anerkendte Grønlands betydning for transatlantiske skibsruter, arktisk udforskning og potentielle mineralressourcer.

For at beskytte sin position forhandlede Storbritannien en aftale med Danmark, der sikrede Storbritannien forkøbsret, hvis Danmark nogensinde besluttede at sælge Grønland.

De forenede stater blev informeret om denne aftale og protesterede ikke, sandsynligvis fordi De forenede stater var fokuseret på at erhverve Dansk Vestindien og opretholde gode relationer til Storbritannien under Første Verdenskrig.

1941

Under Anden Verdenskrig, da Danmark var under tysk besættelse, underskrev den danske ambassadør i De forenede stater, Henrik Kauffmann, Grønlands-aftalen med De forenede stater uden godkendelse fra den danske regering.

Aftalen tillod De forenede stater at etablere militærbaser på Grønland for at forsvare den vestlige halvkugle mod mulige angreb fra Aksemagterne.

Den amerikanske tilstedeværelse på Grønland under krigen lagde grunden til deres langsigtede strategiske interesse i øen, især som en nøgleplacering for militære og logistiske operationer.

Aftalen blev senere ratificeret af Danmark efter befrielsen.

1946

Efter Anden Verdenskrig tilbød De forenede stater Danmark $100 millioner i guld (svarende til ca. 10,2 milliarder DKK i 2025) for Grønland, med henvisning til øens strategiske betydning under den kolde krig.

Danmark afslog tilbuddet, men amerikanske luftbaser forblev på øen.

1951

Forsvarsaftalen fra 1951 mellem Danmark og De forenede stater blev underskrevet som en del af deres NATO-forpligtelser under den tidlige kolde krig.

Aftalen formaliserede De forenede staters militære tilstedeværelse på Grønland, hvilket tillod dem at drive og vedligeholde baser, herunder den strategisk vigtige Thule Air Base.

Aftalen bekræftede Grønlands centrale rolle i transatlantisk sikkerhed og styrkede det dansk-amerikanske samarbejde i regionen.

I 1968 styrtede et amerikansk B-52 bombefly med nukleare våben ned nær Thule. Dette førte til miljømæssige bekymringer og spændinger mellem Danmark og De forenede stater.

I 1995 afslørede afklassificerede dokumenter det hemmelige Projekt Iceworm, hvilket skabte oprør i både Danmark og på Grønland. Projektet testede muligheden for at placere nukleare missiler under Grønlands iskapper, uden dansk viden eller samtykke. Selvom Camp Century blev præsenteret som et forskningscenter, viste det sig at være en del af dette hemmelige militærprojekt.

Søren Gregersen blev i 1960 inviteret til Camp Century af den amerikanske hær, og han havde fri adgang til at tage billeder alle steder. Sørens tre billeder af forsøgs skinnerne under isen, er det eneste kendte visuelle bevis på eksistensen af projekt Iceworm. Se dokumentar om Camp Century og Project Iveworm.

2019

Præsident Donald Trumps interesse i at købe Grønland skabte international debat. Danmark afviste forslaget kategorisk, og statsminister Mette Frederiksen kaldte det "absurd".

Situationen fremhævede Grønlands geopolitiske betydning, især da klimaforandringer gør øens mineralressourcer og arktiske skibsruter mere tilgængelige.

Frie Danske

CVR nummer 42 48 48 30